mandag 25. januar 2010

Hva er nær døden-opplevelser?



Noen mennesker tror at nær døden-opplevelser i virkeligheten er et glimt av livet etter døden, mens andre mener at de bare er en døende hjernes fantasier.

En nær døden-opplevelse er en overnaturlig opplevelse som rapporteres av stadig flere mennesker som har vært svært nær ved å dø.

Hvem har nær døden-opplevelse?
Nær døden-opplevelser er blitt rapportert over hele verden, og de finner gjerne sted når en persons hjerte slutter midlertidig å slå.
Mennesker som har hatt en nær døden-opplevelse, forteller ofte at de betrakter alt ovenfra - mens sykehuspersonalet prøver å gjenopplive dem - helt til de blir trukket mot et kraftig hvit lys.
Ethvert møte med døden kan utløse en nær døden-opplevelse, og de er blitt innberettet i forbindelse med både sykdom og ulykker.

Opplevelsen og forklaringen på det hvite lyset, tunnelen og scenariet ved enden av tunnelen, varierer med trossystem og kulturell bakgrunn.
Kristine forteller f.eks om visjoner av "himmelen" i enden av tunnelen, og tolker det som Guds, Jesus' eller en engels nærvær.
Noen forteller at de har møtt kjente historiske personer, familiemedlemmer eller venner som ikke lengre er i live, mens andre beskriver fredfylte scenarier som f.eks hager og enger.
Noen har opplevd å føre en samtale med den de møter - vedkommende forteller at deres tid ennå ikke er kommet og råder dem til å vende om.

Vitenskapsfolk avviser imidlertid ofte nær døden-opplevelser som hallusinasjoer pga ekstrem stress eller mangel på oksygen til hjernene, og forksning viser at når nervene i den delen av hjernen som kontrollerer synet, stenges av, fremkalles det tilfeldige mønstre av nerveaktivitet som "lurer" hjernen til å se hvitt lys og tunneller.

Medisinsk gåte
Men noen forteller at de har hatt nær døden-opplevelser etter at hjerneaktiviteten synes å ha opphørt - en situasjon som burde gjøre det umulig for dem å oppleve følelser og tankeaktivitet av noe slag.
Uansett er en nær døden-opplevelse en begivenhet som ofte forandrer et menneskes liv helt.

Møte med lyset
Nær døden-opplevelser er et utbredt fenomen som ser ut til å bestå av en rekke forkjellige begivenheter.
Noen av det overbevisende ved nær døden-opplevelser er at forkjellige mennesker forteller om likeartede opplevelser.
De nøyaktige detaljene og rekkefølgene på begivenhetene kan variere fra person til person, men en nær døden-opplevelse består som regel av visse tydelige elementer.

MANGLENDE KROPPSFORNEMMELSE
Bevisshet om kroppslige fornemmelser, inklusive smerte, forsvinner og erstattes av en form for fysisk og mental atskilthet fra kroppen.

UT AV KROPPEN-OPPLEVELSE
Mennesker som rapporterer om nær døden-opplevelser, forteller også ofte at de har hatt tydelige ut av kroppenopplevelser med en følelse av å flyte opp og ut av kroppen, og deretter betrakte alle ting overifra.
Mange forteller at de fra en gunstig posisjon oppunder taket har sett hvordan leger og sykepleiere har kjempet for å gjenopplive dem.

KJÆRLIGHET, FRED OG FORSTÅELSE
Ikke ovveraskende opplever mange som har en nær døden-opplevelse at de begynnelsen føler seg stresset eller skremt, men nesten alle beskriver hvordan det raskt innfinner seg en overveldende følelse av fred, ro, aksept og til og med glede.

GJENSYN MED LIVET
På et tidspunkt under nær døden-opplevelsen oppleveler noen at livet passerer revy foran øynene på dem.
Dette foregår ofte i løpet av et eneste øyeblikk, men ikke desto mindre er vedkommende oppmerksom på enhver detalj og er i stand til å se hele livet i et større perspektiv.

BEVEGELSE MOT LYSET
Mange forteller at de på et tidspunkt blir seg bevisst et skinnende hvitt lys som stråler ut et sted fra, og som begynner å bevege seg mot dem.
En tunnel av lys - et annet velkjent fenomen - kan dukke opp. selv om selve tunnellens form kan variere fra person til person.

VELKOMMEN TIL PARADIS
Nær døden-opplevelser ender ofte når personen er kommet helt nær innpå lyset, men i noen tilfeller fortelles det om et kjærlig nærvær i lyset, eller også har man sett tydelig figur i lyset.
Enkelte har opplevd hele scenarier - vanligvis etterfulgt av en enorm følelse av fred, glede eller overveldende lettelse.

KALT TILBAKE TIL LIVET
På siste trinn av en fullstendig nær døden-opplevelse forteller personene at de blir seg bevisst en kraft eller noe som trekker dem tilbake til jorden og kroppen deres.
Noen ganger blir de spesifikt bedt om å vende tilbake.
Enten vender de tilbake med det samme, eller også mister de bevisstheten og våkner først opp senere.

ETTERVIRKNING
Så å si alle som har hatt en nær døden.opplevelse, blir forandret av den på et dypt plan.
Mange mennesker mister angsten for døden og møter livet med en helt ny følelse av mening.


Nær døden - eller ut av kroppen-opplevelser
En ut av kroppen-opp-levelse et fenomen som også kalles astral projeksjon - er ofte et symptom på en nær, døden-opplevelse, selv om det ikke alltid er tilfelle.
Ut av kroppen-opplevelser kan også skje under søvn eller i perioder med nervøsitet.
Under en nær døden-opplevels, som også rommer en fornemmelse av å bevege seg ut av kroppen, kan personene oppleve å føle kjærlighet og omsorg for kroppen, men de er sjeldent bekymret over å forlate kroppen.
Folks bevissthet synes også å endre seg, og synsvinkelen skifter.
Noen ganger er de i stand til å bevege seg igjennom vegger eller tak og kan beskrive hendelser inngående, f.eks hva sykepleierne gjør i andre rom og som de umulig kunne ha visst noe om.

1 kommentar:

  1. Min far lå på likhuset etter å ha blitt erklert død, da sykesøsteren skulle se på
    liket sperret han opp øynene og han har fremdeles det skriket i hode etter sykesøstra.

    - Dette var før jeg ble født :p

    SvarSlett